Psykisk førstehjælp

 

Hvad er psykisk førstehjælp?

 

Psykisk førstehjælp handler om at kunne reagere og støtte en person, der oplever psykisk nød. Det er en vigtig kompetence på arbejdspladsen, hvor medarbejdere kan blive ramt af stress, angst eller depression. Ved at lære grundlæggende teknikker i psykisk førstehjælp kan du hurtigt støtte en kollega og hjælpe med at skabe et sundt og støttende arbejdsmiljø.
I denne guide gennemgår vi, hvordan du som leder eller kollega kan opdage tegn på psykisk ubehag og hvordan du kan handle professionelt og empatisk.

 

 

Hvorfor er psykisk førstehjælp vigtigt på arbejdspladsen?

 

Arbejdsgiveren skal du sørge for, at de medarbejdere, der har været involveret i en alvorlig episode, har adgang til fysisk og psykisk førstehjælp. Det gælder både dem, der har været direkte udsat for f.eks. vold og dem, der var vidner til episoden.

Den ramte medarbejder har måske ikke overskud til selv at henvende sig for at søge hjælp og støtte, så derfor er det vigtigt, at den person, der skal hjælpe med at give psykisk førstehjælp, selv er opsøgende og viser, at medarbejderen ikke er overladt til sig selv.

Det er også vigtigt, at kollegerne bliver orienteret om episoden, og at der forventeligt vil kunne komme reaktioner fra de involverede kollegaer.

 

 

 

 

Kursus i psykisk førstehjælp

 

Psykisk førstehjælp kan hjælpe med at identificere tidlige tegn på stress og psykisk belastning, såsom ændringer i adfærd, koncentration eller humør. Når du lærer at reagere på disse tegn, kan du støtte personen ved at tilbyde en rolig samtale, opfordre til professionel hjælp og hjælpe med at prioritere arbejdsopgaver for at reducere belastningen. Lær mere omkring psykisk førstehjælp på vores kursus “Psykisk førstehjælp på arbejdspladsen”, hvor vi giver dig en basisviden om håndtering af psykiske kriser og hvad der skal gøres i forbindelse med traumatiske hændelser:

 

  • Bliv i stand til at genkende symptomer på en traumatisk krise
  • Hvordan forløber en typisk krisereaktion
  • Hvordan håndteres alvorlige kriser
  • Hvad du kan gøre og sige til en person i krise
  • Arbejdsmiljøorganisationens rolle og ansvar ifm. krisehjælp

Info og tilmelding
 

 

 

 

Stress på arbejdspladsen

 

Der er mange grunde til, at man kan få stress, og nogle af dem hænger sammen med arbejdet. Apropos Kommunikation har udarbejdet en “stress-test”, hvor du besvarer 15 spørgsmål. Du kan vælge at starte med at tage denne lille test, som kan give dig et fingerpeg om din tilstand. Det er vigtigt kun at bruge den som indikator. Husk altid at søge læge og få hjælp hvis du er belastet med stress.
Stresstest: For hvert spørgsmål skal du give dig selv point fra 0 til 5. Det værste er 5.
En række faktorer kan bidrage til, at man udvikler stress af sit arbejde. Stress kan både skyldes arbejdsmængden og kulturen på arbejdspladsen, og blandt faktorerne er f.eks.:

 

  • Stor arbejdsmængde og tidspres
  • Høje og uoverskuelige krav
  • Skifteholdsarbejde og arbejde på forskudte arbejdstider
  • Uklare mål og krav
  • Jobusikkerhed
  • Konflikter i arbejdet
  • Utydelig ledelse
  • Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane
  • Manglende værdsættelse og anerkendelse
  • Manglende udviklingsmuligheder
  • Psykologisk tryghed

Tag testen her

 

 

 

Viden om psykisk førstehjælp

 

 

  Vi har samlet vigtig viden om psykisk førstehjælp, som man skal være opmærksom på, på arbejdspladsen.

Klik på nedenstående sektioner og bliv klogere på emnet.

 

Hvornår er der brug for psykisk førstehjælp på arbejdspladsen?

Psykisk førstehjælp er nødvendig, når en medarbejder oplever psykisk belastning som stress, angst eller depression. Det kan også være relevant i akutte krisesituationer som dødsfald, ulykker eller pludselige ændringer i arbejdsforholdene. Læs om de tegn, du skal være opmærksom på, og hvordan du kan reagere hurtigt og effektivt.

De mest udbredte psykiske lidelser på arbejdspladsen

På arbejdspladsen møder vi ofte medarbejdere, der lider af stress, angst, depression eller udbrændthed. Læs mere om symptomerne på disse lidelser, og hvordan du kan hjælpe ved at bruge psykisk førstehjælp.

Hvordan kan du selv blive bedre til psykisk førstehjælp?

Som leder eller kollega kan du lære at genkende tidlige tegn på psykiske udfordringer og hvordan du bedst støtter en medarbejder. Læs om relevante kurser og ressourcer, der kan hjælpe dig med at blive en bedre støtte for dine kollegaer.

Har I nogle gode råd til hjælperen?

Når der skal gives psykisk førstehjælp, skal hjælperen:

  • Skabe ro omkring den ramte, fx ved at skærme af for nysgerrige og finde et egnet lokale.
  • Tage styringen, bevare overblikket og tale klart og tydeligt.
  • Lytte venligt, tålmodigt og nærværende til den ramte, der kan have behov for at fortælle om episoden flere gange.
  • Give korte beskeder om, hvordan episoden bliver håndteret på arbejdspladsen.

 

 

FAQ - De mest stillede spørgsmål

 

Vi har samlet nogle af de mest stillede spørgsmål vedrørende arbejdsmiljø og besvaret dem – Se dem her
Finder du ikke svar på dit spørgsmål, så er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os!

 

 

 

 

 

 

Mikkel og Henning Apropos Kommunikation

 

 

Har du brug for hjælp?

 

Har du spørgsmål, eller brug for hjælp? Vi står klar til at hjælpe dig med at finde relevante kurser som netop passer til jeres virksomhed!

 

Et trygt arbejdsmiljø er en god investering. Vi er eksperter inden for arbejdsmiljø og har fokus på at skabe en sund og sikker arbejdsplads for dig og dine kollegaer.

 

 

Kontakt os her




Tilmelding til nyhedsbrev