Har du nogensinde tænkt over, om du bruger din tid på det rigtige?
Videnskaben om Trivsel og Velvære
Positiv psykologi er kort sagt studiet af, hvad der skaber trivsel og optimal menneskelig funktion.
Denne kursusdag i positiv psykologi vil hjælpe dig med at finde og udvikle dine indre og ydre styrker.
Klarlæg dine styrker og brug dem til at træffe bedre valg i livet.
På kurset vil vi lære at identificere vores styrker og navigere i dem. I stedet for at give energi til vores svagheder, vil vi fokusere på det, vi synes er spændende. Vores indre styrker skal frem i lyset og udnyttes fuldt ud.
En historisk perspektiv:
Positiv psykologi har sine rødder i forskningen fra omkring 30 år siden, da forskere som Martin Seligman og Mihaly Csikszentmihalyi begyndte at formulere teorier om, hvad der bidrager til menneskelig trivsel og optimal funktion.
Hvad du får med:
Positiv psykologi er kort fortalt videnskaben om trivsel og optimal menneskelig funktion – dvs. videnskaben om hvad der skal til, for at mennesker har det godt og klarer sig godt. Betegnelsen positiv psykologi bruges til daglig som paraplybegreb for en lang række forskningsområder inden for psykologi.
Positiv psykologi er til dels gammel vin på nye flasker. Nogle af de teoretiske hypoteser inden for feltet har været fremsat tidligere, men det nye, som positiv psykologi bidrager med, er primært den empiriske forskning – dvs. studier baseret på indsamling af data. Positiv psykologi er især blevet kendt i offentligheden i kraft af lykkeforskningen, som reelt kun udgør en mindre del af positiv psykologis genstandsfelt.
Med et kursus i positiv psykologi får du en solid dosis inspiration og humor. Du vil modtage den nyeste dokumenterede viden om de faktorer, der bidrager til et godt liv.
"Meget af det, vi kommer igennem i løbet af kursusdagen, er ikke raketvidenskab. Det er sund fornuft. Men som vi ved, er sund fornuft desværre ikke altid så udbredt."
Positiv psykologi adskiller sig fra traditionelle psykologiske retninger ved sit fokus på trivsel og styrker snarere end dysfunktion og svagheder. Her er nogle måder, hvorpå positiv psykologi relaterer sig til andre psykologiske tilgange:
1. Traditionel Klinisk Psykologi
Traditionel klinisk psykologi fokuserer ofte på at diagnosticere og behandle mentale lidelser og dysfunktioner. Positiv psykologi, derimod, fokuserer på at fremme trivsel og optimal funktion. Mens klinisk psykologi arbejder på at bringe individer fra en negativ til en neutral tilstand, arbejder positiv psykologi på at løfte dem fra neutral til positiv trivsel.
2. Humanistisk Psykologi
Humanistisk psykologi, som blev populær gennem teoretikere som Carl Rogers og Abraham Maslow, deler flere overlappende interesser med positiv psykologi. Begge tilgange interesserer sig for personlig vækst, selvaktualisering og individets potentiale. Positiv psykologi bygger videre på disse idéer ved at anvende empirisk forskning for at validere og udvide dem.
3. Kognitiv Adfærdsterapi (CBT)
Kognitiv adfærdsterapi fokuserer på at ændre negative tanke- og adfærdsmønstre for at forbedre mental sundhed. Positiv psykologi supplerer CBT ved at fremhæve betydningen af positive følelser, engagement og meningsfulde liv. Begge tilgange kan kombineres for at skabe en mere holistisk tilgang til trivsel.
4. Psykoanalyse
Psykoanalyse, grundlagt af Sigmund Freud, fokuserer på at forstå underbevidste processer og barndomsoplevelsers indflydelse på voksenlivet. Positiv psykologi adskiller sig ved at lægge vægt på nuværende og fremtidige styrker og potentialer frem for at grave dybt i fortiden.
5. Social Psykologi
Social psykologi studerer, hvordan individer påvirkes af deres sociale miljø og interaktioner med andre. Positiv psykologi anvender mange af social psykologis indsigter, f.eks.ved at undersøge, hvordan sociale relationer og positive interaktioner bidrager til trivsel.
I sidste ende supplerer positiv psykologi andre psykologiske retninger ved at tilbyde et bredere perspektiv, der ikke blot handler om at reducere lidelse, men også om at fremme trivsel og vækst.
Lidt om Martin Seligman & Mihaly Csikszentmihalyi