Pareto's lov, også kendt som 80/20-reglen, er en koncept, der siger, at cirka 80% af effekterne kommer fra 20% af årsagerne. Den blev navngivet efter den italienske økonom Vilfredo Pareto, som observerede, at 80% af landet i Italien blev ejet af 20% af befolkningen.
Vilfredo Pareto blev født 1848 i Paris, Frankrig og døde 1923 i Céligny, Schweiz (75 år). Han var en polyhistor med interesseområder som sociologi, civilingeniør, økonomi, politisk videnskab og filosofi.
Pareto's lov kan anvendes i mange forskellige kontekster, og trafikken.
Det anslås, at cirka 80% af trafikken sker på kun 20% af vejnettet. Dette betyder, at en stor del af trafikken koncentreres på et relativt lille antal veje, hvilket kan føre til overbelastning og behov for vedligeholdelse.
Her er nogle andre eksempler på Pareto's lov i aktion:
80/20 hævder, at den mindste del af alle årsager, alle input og al indsats sædvanligvis fører til den største del af alle resultater, output eller belønning.
Med andre ord vil det sige, at 80 procent af dine arbejdsresultater, stammer fra 20 procent af den tid, du arbejder.
Manden bag kvalitetsrevolutionen, den amerikanske ingeniør Joseph Moses Juran, 1950-1990, benyttede Paretos lov og "reglen om de afgørende få" i jagten på en højere produktivitet. Hans store idé var at anvende 80/20 reglen, for sammen med andre statistiske metoder at udrydde kvalitetsbrist og øge pålideligheden og værdien af produkter.
Juran blev først taget alvorlig i Vesten efter 1970, da den japanske trussel mod amerikansk industri var en realitet.