Du må maksimalt arbejde 13 timer i døgnet

Nye regler for arbejdstid: Du må arbejde maks. 13 timer i døgnet

 

På grund af EU-dom C477/21 (af 2. marts 2023) er det ikke længere lovligt at arbejde mere end 13 timer i døgnet.


Den 1. juli 2024 trådte nye regler om arbejdstid og hvileperiode i kraft, så de er i overensstemmelse med EU-domstolens praksis. Afgørelsen viser, at den daglige og ugentlige hviletid er to uafhængige rettigheder, der forfølger hver deres formål. Dette indebærer, at den daglige og ugentlige hviletid ikke skal lægges sammen.

Den 1. juli 2024 er reglerne om arbejdstid og reglerne om hvileperiode ændret, så de er i overensstemmelse med EU-domstolens praksis. Derimod skal den daglige hviletid lægges til den selvstændige og særskilte ugentlige hvileperiode på mindst 24 timer.

Formålet med registrering af de ansattes arbejdstid er at gøre det muligt at se, om reglerne om maksimal ugentlig arbejdstid overholdes, og om reglerne om daglig hvileperiode og ugentligt fridøgn overholdes.

 

Læs mere: Arbejdstid – regler, rettigheder og pauser


 

hviletid på arbejdet

 

De ændrede regler om arbejdstid går ud på:


- At kompenserende hvileperiode skal afvikles i umiddelbar forlængelse af den arbejdsperiode, som udløser ret til kompenserende hvileperiode.
- At rådighedstjeneste uden for arbejdsstedet ikke altid vil være hvileperiode.
- At det vil ikke længere kan aftales mellem arbejdsmarkedets parter, at rådighedstjeneste på arbejdsstedet er hvileperiode (når der bliver hvilet).
 


Når der sker fravigelse af kravet om 11 timers sammenhængende hvileperiode i døgnet, skal der ydes kompenserende hvileperiode. Arbejdstilsynet har hidtil vejledt om, at den kompenserende hvileperiode skal ydes ”snarest muligt”. Det vil nu ikke længere være tilstrækkeligt. Fremover skal den kompenserende hvileperiode gives i umiddelbar forlængelse af det arbejde, der udløser retten til kompenserende hvileperiode. Det gælder alle former for fravigelser, både de konkrete fravigelsesmuligheder, der er beskrevet i bekendtgørelsen, dispensationsmulighederne og aftale-mulighederne.

Hidtil har rådighedstjeneste uden for arbejdsstedet været hvileperiode (når der ikke blev arbejdet). Det vil fortsat være den altovervejende hovedregel, at rådighedstjeneste uden for arbejdsstedet er hvileperiode (når der ikke arbejdes). I sådanne tilfælde vil rådighedstjenesten/-vagten fremover blive betragtet som arbejdstid og ikke som hvileperiode. Hidtil har arbejdsmarkedets parter kunne indgå kollektive aftaler om, at rådighedstjeneste på arbejdsstedet betragtes som hvileperiode, fx når de ansatte hviler i et vagtværelse.

Det vil ikke længere være muligt fremover at indgå aftale om dette. Fremover vil al tid på arbejdsstedet blive betragtet som arbejdstid. På grund af EU-dom C477/21 er det ikke længere lovligt at arbejde mere end 13 timer i døgnet.

 


vidensbank om arbejdsmiljø

Har du brug for mere viden inden for arbejdsmiljø?

 

Vi har gjort det nemt for dig og samlet dem mest nyttige viden inden for arbejdsmiljø i vores vidensbank. I videnbanken finder du bl.a.:

 

  • Råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer risikovurdering og arbejdsmiljøspørgsmål.
  • Skabeloner og værktøjer til at dokumentere og rapportere arbejdsskader og risici.
  • Best practices og tips fra erfarne arbejdsmiljørepræsentanter.

 

Du kan tilgå vidensbanken når som helst, og den er fyldt med nyttige ressourcer, der hjælper dig med at skabe et godt arbejdsmiljø.

 

Gå til vidensbanken




Tilmelding til nyhedsbrev