Ny kendelse: Begrænsninger for selvtilrettelæggere

Ny kendelse: Begrænsninger for selvtilrettelæggere i arbejdslivet 

 

En nylig kendelse fra en faglig voldgift har behandlet spørgsmålet om, hvorvidt en medarbejder kan betragtes som selvtilrettelægger og dermed være undtaget fra arbejdstidsreglerne og tidsregistreringspligten. Sagen, der blev afsluttet den 7. januar 2025, involverede en specialkonsulent, der arbejdede i et ministerium fra 1. juni 2021 til 30. september 2022. I denne periode var arbejdstiden reguleret i overensstemmelse med en aftale om arbejdstidsdirektivet, som var indgået mellem Centralorganisationerne og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Denne lokale tvist om arbejdstimer for et Djøf-medlem har udløst en vigtig afgørelse i en faglig voldgift, som nu kan/vil påvirke omkring 28.000 special- og chefkonsulenter samt andre konsulenter i hele det offentlige Danmark. Afgørelsen understreger, at konsulenter ikke kan betragtes som 'selvtilrettelæggere', der selv bestemmer over deres arbejdstid. Dette har store konsekvenser, da arbejdsgivere ikke længere kan undtage konsulenter fra at registrere deres arbejdstid. Ifølge Djøf og hovedorganisationen Akademikerne betyder dette, at alle arbejdstagere, undtaget selvtilrettelæggere, nu skal registrere deres arbejdstid i overensstemmelse med EU-direktivet om obligatorisk tidsregistrering, som blev indført i dansk lov sidste år.

 

Bliv klogere på forkellen mellem jobløn versus selvtilrettelæggere på vores underside her  →

 

Men det stopper ikke her. Denne afgørelse har fanget opmærksomheden hos privatansatte, som nu følger sagen tæt.

De er interesserede i, hvordan denne kendelse kan påvirke deres egne arbejdsforhold og tidsregistreringspraksis. Det viser, at selv en tilsyneladende lille tvist i en faglig voldgift kan have vidtrækkende konsekvenser, og det bliver spændende at se, hvordan arbejdsgivere og medarbejdere vil navigere i denne nye virkelighed.
 

  • En voldgiftsdom er typisk bindende, hvilket betyder, at parterne ikke kan anke afgørelsen til en højere instans. Dette kan være en fordel, da det giver en hurtig og endelig løsning på konflikten.
  • Voldgiftsdomme kan håndhæves på samme måde som domme fra almindelige domstole og har dermed retskraft.
  • Hvis den tabende part ikke overholder afgørelsen, kan den gennemtvinges. Denne endelighed giver parterne sikkerhed og mindsker risikoen for yderligere retssager.

Læs mere om arbejdstid her  

 

vidensbank om arbejdsmiljø

Har du brug for mere viden inden for arbejdsmiljø?

 

Vi har gjort det nemt for dig og samlet dem mest nyttige viden inden for arbejdsmiljø i vores vidensbank. I videnbanken finder du bl.a.:

 

  • Råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer risikovurdering og arbejdsmiljøspørgsmål.
  • Skabeloner og værktøjer til at dokumentere og rapportere arbejdsskader og risici.
  • Best practices og tips fra erfarne arbejdsmiljørepræsentanter.

 

Du kan tilgå vidensbanken når som helst, og den er fyldt med nyttige ressourcer, der hjælper dig med at skabe et godt arbejdsmiljø.

 

Gå til vidensbanken

 

 

 

  Nyheder

Få de seneste opdateringer om arbejdsmiljø, nye regler og kommende tiltag.


link ikon  Læs nyheder

 

 

  Kursuskalender

Se kommende kurser og tilmeld dig den rette uddannelse for dig eller din virksomhed.


Link ikon Se kursuskalender

 

 

  Kontakt os

Har du spørgsmål? Vi står klar til at hjælpe dig videre. Ring på +45 70 22 45 30  eller send en mail.


link ikon Kontakt os

 




Tilmelding til nyhedsbrev