APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Murphys lov

Murphys lov

Murphys lov er en populær talemåde, der findes i utallige varianter.


Hovedbudskabet er, at hvis noget kan gå galt, så går det også galt.

Murphys lov, som ofte formuleres som “Alt, der kan gå galt, vil gå galt”, er opkaldt efter den amerikanske ingeniør Edward A. Murphy, Jr. Han var involveret i et projekt på Edwards Air Force Base i 1949, hvor han og hans team testede menneskelig tolerance over for hurtig deceleration ved hjælp af en raketdrevet slæde.
 

Murphy blev frustreret over en tekniker, der havde installeret nogle sensorer forkert, hvilket førte til et mislykket eksperiment. Ifølge en kollega udbrød Murphy noget i retning af: “Hvis der er nogen mulighed for, at han kan begå en fejl, så vil han gøre det!” Dette blev hurtigt kendt som Murphys lov blandt de ansatte på basen og blev senere kendt af offentligheden, da en testpilot nævnte loven under et pressemøde.
 

Der er en hel del variationer og udvidelser af den oprindelige Murphys lov, som har udviklet sig over tid. De reflekterer en humoristisk, men pessimistisk, opfattelse af, at hvis noget kan gå galt, så vil det sandsynligvis også gøre det. Disse talemåder er blevet populære i mange kulturer og bruges ofte til at udtrykke frustration over uforudsete problemer.
 

Det er værd at bemærke, at selvom Edward A. Murphy er den mest kendte person forbundet med loven, er der en vis usikkerhed omkring lovens præcise oprindelse og formulering, da lignende tanker om livets uforudsigelighed har eksisteret længe før Murphys tid.
 

  • Ingenting er så let, som det ser ud til.
  • Alt tager længere tid, end du tror.
  • Hvis der er mulighed for, at flere ting kan gå galt, vil den ting, som vil forårsage mest skade, være den ting, som går galt.
  • Hvis der er et tidspunkt, hvor det vil være specielt dumt, at noget går galt – så vil det ske på det tidspunkt.
  • Hvis det er noget, som ikke kan gå galt, så går det alligevel galt.
  • Hvis det er fire måder, en procedure kan gå galt på, og man forudser dette, så vil en femte og uforudset måde øjeblikkelig forekomme.
  • Når ting bliver overladt til sig selv, vil de gå fra at være dårlige til virkelig dårlige. Ethvert forsøg på at rette på problemet vil bare accelerere hvor hurtigt, det går fra dårligt til virkelig dårligt.
  • Hvis alt ser ud til at gå godt – så har man tydeligvis overset noget.
  • Moder natur holder altid med de skjulte mangler.
  • Ingen ting er idiotsikre; idioterne er alt for opfindsomme.
  • Når du har bestemt dig for at lave en bestemt ting, er der noget andet, som må gøres først.
  • Enhver løsning avler nye problemer.

Et klassisk eksempel på Murphys lov i virkeligheden er den berømte hændelse med rumfærgen Challenger. I 1986 eksploderede Challenger kort efter opsendelse på grund af en defekt O-ring i en af dens fastbrændstofraketter. Ingeniørerne havde bekymringer over O-ringenes pålidelighed i koldt vejr, men disse bekymringer blev ikke taget alvorligt nok. Denne tragiske hændelse illustrerer, hvordan en tilsyneladende lille og usandsynlig fejl kan føre til katastrofale konsekvenser.
 

Et andet eksempel kunne være, når softwareudviklere støder på et fænomen kendt som “buggen, der ikke vil dø”. Uanset hvor mange gange en fejl bliver rettet, dukker der en ny op, ofte lige før en vigtig deadline eller produktlancering, hvilket igen er et eksempel på Murphys lov i aktion.

Disse eksempler viser, at selv med omhyggelig planlægning og forberedelse, kan uforudsete problemer opstå, og det er vigtigt at være forberedt på det uventede og have planer for risikostyring på plads.




Tilmelding til nyhedsbrev