Krænkende handlinger

Krænkende handlinger på arbejdspladsen

 

Krænkende handlinger på arbejdspladsen dækker over forskellige typer adfærd, der kan skabe et utrygt og usundt arbejdsmiljø. Det kan omfatte mobning, seksuel chikane og andre former for uhensigtsmæssig adfærd, som kan have alvorlige konsekvenser for de berørte medarbejdere og for arbejdspladsen som helhed. Derfor er det vigtigt at have en klar politik og forebyggende tiltag, sådanne situationer undgås, og et trygt arbejdsmiljø sikres.

 

Hvad er krænkende handlinger?

Krænkende handlinger dækker over gentagen eller grov adfærd, der opfattes som nedværdigende af den, det går ud over. Handlingerne kan enten være bevidste eller ubevidste, men hvis de fører til, at en medarbejder føler sig ekskluderet, ydmyget eller presset, betragtes de som krænkende.

 

Eksempler på krænkende handlinger kan være:

  • Udelukkelse fra faglige eller sociale fællesskaber

  • Systematisk bagtalelse eller negativ omtale

  • Tilbageholdelse af vigtig information, der er nødvendig for at udføre arbejdet

  • Nedladende kommentarer eller skældsord

  • Truende eller nedværdigende adfærd

Krænkende handlinger kan ske mellem kollegaer, mellem ansatte og ledere eller i mødet med kunder, borgere eller samarbejdspartnere. Hvis det kommer fra eksterne personer, kategoriseres det ofte som arbejdsrelateret vold.

 

Krænkende handlinger kan have store konsekvenser for både den enkelte og arbejdsmiljøet som helhed. Det er vigtigt at have fokus på både forebyggelse og håndtering af disse situationer. Læs mere om, hvordan I kan skabe et sundt og trygt arbejdsmiljø med fokus på psykisk arbejdsmiljø, psykisk førstehjælp og håndtering af vold og trusler.

Krænkende handlinger på arbjedspladsen

 

Håndtering af krænkende handlinger

 

Hvis en medarbejder udsættes for krænkende handlinger, er det vigtigt at reagere hurtigt og professionelt. Virksomheder bør have en procedure, der sikrer en fair og grundig undersøgelse af situationen. Dette kan inkludere:

  • En indledende samtale med den berørte medarbejder

  • En neutral undersøgelse af anklagerne

  • Eventuelle sanktioner mod den, der har udført handlingerne

  • Opfølgning for at sikre, at arbejdsmiljøet forbedres

Konsekvenser af krænkende handlinger

Krænkende handlinger kan have alvorlige konsekvenser for både individet og virksomheden. For den udsatte kan det føre til stress, depression, angst og i værste fald sygemelding. For arbejdspladsen kan det betyde dårligere trivsel, højere sygefravær og et dårligt ry. Ved at tage problematikken alvorligt og sikre en god forebyggelse kan virksomheder skabe et bedre arbejdsmiljø, hvor medarbejderne trives og yder deres bedste.

 

 

wordshop om krænkende handlinger

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Seksuel chikane er en særlig form for krænkende handling, der indebærer uønsket seksuel opmærksomhed. Det kan være verbale, fysiske eller visuelle udtryk, som skaber et ubehageligt eller grænseoverskridende arbejdsmiljø for den udsatte.

Eksempler på seksuel chikane inkluderer:

  • Uønskede berøringer eller fysiske tilnærmelser

  • Kommentarer af seksuel karakter

  • Deling af seksuelt eksplicit materiale

  • Forsøg på seksuelle relationer trods afvisning

Arbejdspladsen bør have en tydelig politik for, hvordan seksuel chikane identificeres, forebygges og håndteres.

 

Hvordan forebygger man krænkende handlinger?

Forebyggelse af krænkende handlinger kræver en aktiv indsats fra ledelsen og en kultur, hvor respekt og tryghed er i fokus. Nogle tiltag, der kan bidrage til et sundt arbejdsmiljø, er:

  • Tydelige retningslinjer: En skriftlig politik, der beskriver, hvad der anses som krænkende handlinger, og hvordan man reagerer på dem.

  • Løbende oplysning: Kurser og workshops om god adfærd, kommunikation og trivsel på arbejdspladsen.

  • Trygge klagemekanismer: Medarbejdere skal have mulighed for at indberette krænkende handlinger anonymt og uden frygt for repressalier.

  • Ledelsens ansvar: Ledelsen bør gå forrest i at skabe et inkluderende og respektfuldt arbejdsmiljø.


 

Styrk jeres arbejdsmiljø og skab en tryg arbejdsplads

Tilmeld dig et af vores arbejdsmiljøkurser og få de rette værktøjer til at forebygge og håndtere krænkende handlinger.

 

 

 

Arbejdsmiljøuddannelse

Arbejdsmiljøuddannelsen

 

Vi tilbyder den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse med fysisk fremmøde på 3 dage. Uddannelsen er til nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter og udpegede ledere. Uddannelsen er åbne for alle til både det private og det offentlige.
 

 

  

 

Suppleringskurser

Suppleringskurser

 

Ønsker du fornyet viden? Så er vores åbne suppleringskurser/workshops måske noget for dig. Vores åbne forløb afholdes rundt i landet med forskellige fokusområder. Kurserne kan også bruges som supplerende efteruddannelse.

 

vidensbank om arbejdsmiljø

Har du brug for mere viden inden for arbejdsmiljø?

 

Vi har gjort det nemt for dig og samlet dem mest nyttige viden inden for arbejdsmiljø i vores vidensbank. I videnbanken finder du bl.a.:

 

  • Råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer risikovurdering og arbejdsmiljøspørgsmål.
  • Skabeloner og værktøjer til at dokumentere og rapportere arbejdsskader og risici.
  • Best practices og tips fra erfarne arbejdsmiljørepræsentanter.

 

Du kan tilgå vidensbanken når som helst, og den er fyldt med nyttige ressourcer, der hjælper dig med at skabe et godt arbejdsmiljø.

 

Gå til vidensbanken

 




Tilmelding til nyhedsbrev