Tidligere, før implementeringen af EU's arbejdstidsdirektiv, kunne man læse følgende om jobløn: Hvis en medarbejder er på jobløn, betyder det, at der er aftalt en fast løn for et bestemt stykke arbejde uden et fast timetal. Med andre ord kan den ansatte bruge præcis så få eller mange timer som nødvendigt for at udføre jobbet.
... men den implementeringen af EU's arbejdstidsdirektiv ændre en del ved begrebet jobløn
Den nye lov om registrering af arbejdstid, som trådte i kraft den 1. juli 2024, er en del af implementeringen af EU's arbejdstidsdirektiv. Loven har til formål at sikre, at arbejdsgivere registrerer medarbejdernes arbejdstid objektivt og pålideligt.
Læs mere om psykisk arbejdstid her →
Ifølge Den Danske Ordbog betyder "jobløn" aflønning af en medarbejder uden højeste arbejdstid, så overarbejde ikke honoreres. Medarbejdere på jobløn får en fast løn for et bestemt stykke arbejde uden et fast timetal.
Disse medarbejdere vil være dem, der i dag omtales som selvtilrettelæggere.
En selvtilrettelægger er en medarbejder, der enten kan planlægge sin egen tid eller træffe selvstændige beslutninger om sin arbejdstid. De kan undtages fra reglerne om registrering af arbejdstid, hviletid og maksimal ugentlig arbejdstid. Læs mere om selvtilrettelægger her.
Eksempler på selvtilrettelæggere inkluderer:
- Afdelingsledere, direktører, administrerende direktører.
- Visse akademikere, senioradvokater og andre, der har betydelig frihed til at bestemme deres egen arbejdstid.
- Personer med høj grad af selvstændighed og ansvar, der kan træffe vigtige beslutninger uden konstant overvågning.
Lovændringen er en konsekvens af EU-domstolens dom af 14. maj 2019.
Vi har gjort det nemt for dig og samlet dem mest nyttige viden inden for arbejdsmiljø i vores vidensbank. I videnbanken finder du bl.a.:
Du kan tilgå vidensbanken når som helst, og den er fyldt med nyttige ressourcer, der hjælper dig med at skabe et godt arbejdsmiljø.
Se kommende kurser og tilmeld dig den rette uddannelse for dig eller din virksomhed.
Har du spørgsmål? Vi står klar til at hjælpe dig videre. Ring på +45 70 22 45 30 eller send en mail.