Rosenthal-effekten

Rosenthal-effekten

Robert Rosenthal, (2. marts 1933 - 5. januar 2024, 90 år gammel)
Hans arbejde har haft en langvarig indvirkning på både akademisk forskning og praktisk psykologi
 

Robert Rosenthal var en fremtrædende amerikansk psykolog, der bidrog betydeligt til socialpsykologi.
Her er nogle af hans mest bemærkelsesværdige bidrag:

  • Rosenthal er mest kendt for sin forskning i Pygmalion-effekten, som beskriver, hvordan læreres forventninger kan påvirke elevernes præstationer. Dette blev populært kendt gennem hans bog "Pygmalion i klassen" (1968).
  • Rosenthal og statistiker Gene Glass grundlagde moderne metaanalyse, som kombinerer resultater fra flere studier for at give en mere pålidelig vurdering af forskningsresultater.
  •  Han forskede også i eksperimenteringsbias, hvor forskernes forventninger kan påvirke resultaterne af deres eksperimenter.
  • Rosenthal studerede også nonverbale kommunikationsmønstre og deres indvirkning på forventningsdynamikker i forskellige interpersonelle relationer, såsom lærer-elev, læge-patient og leder-ansat.

Udmærkelser: Rosenthal modtog mange nationale priser, herunder American Psychological Association's Gold Medal Award for Life Achievement i psykologiens videnskab (2003) og blev valgt ind i American Academy of Arts and Sciences (2009).

Robert Rosentahl har givet navn til Rosenthal - effekten (at menneskers adfærd påvirkes af de forventninger som, omgivelserne giver udtryk for). 

Rosenthal-effekten
Da Rosenthal i 1968 ville efterprøve hypotesen om den selvopfyldende profeti, fordelte han nogle rotter på to hold studerende, hvoraf det ene fik den besked, at deres rotter var specielt kvikke, og det andet, at deres rotter var specielt sløve.
Holdene skulle nu gennemføre nogle labyrintindlæringsforsøg med rotterne. Hypotesen blev verificeret ved, at de "kvikke" rotters præstationer var så meget bedre end de "sløve" rotters, at forskellen ikke kunne være tilfældig. Det viste sig da også, at holdet med de "kvikke" rotter havde været mere venlig ved træningen, end holdet med de "sløve" rotter.
 
Ved forsøg med i alt 650 (7-12 årige skolebørn og deres lærere), ville Rosenthal påvise, at bevidstheden om, at man arbejder med et specielt godt materiale, i sig selv medfører et bedre resultat end det modsatte.
 
Han testede de 650 elevers intelligens og udtog ved tilfældig udvælgelse 20% af dem, og præsenterede dem for deres lærere som elever, der fagligt set ville gøre nogle overraskende fremskridt.
 
Et år senere viste fornyede tests, at børnene i den udvalgte gruppe havde forbedret deres intelligenskvotient så markant i forhold til resten, at det ikke kunne bero på en tilfældighed. Ved interviews med de involverede lærere viste det sig, at de udvalgte elever på forskellig vis var blevet positivt særbehandlede.
 
Effekten blev af Rosenthal kaldt for Pygmalion-effekten og har senere vist sig også at gælde dyreverdenen og organisatoriske sammenhænge Eksempelvis er ledere for produktionshold i medicinalvirksomheder eller i militære sammenhænge blevet fortalt, at en ny gruppe var langt bedre end de tidligere, hvilket fik produktionen til at stige drastisk for de nye grupper.



Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev