Arbejdstid

Arbejdstid – regler, rettigheder og pauser

 

Arbejdstid er ikke bare et spørgsmål om, hvornår du møder ind og går hjem. Der er regler, der skal sikre, at du ikke arbejder for meget, og at du får de pauser og hviletider, du har krav på. Hos Aprokom hjælper vi dig med at forstå reglerne og navigere i din arbejdstid, så du undgår problemer.

 

Hvor meget må du arbejde?

 

Ifølge reglerne må du som udgangspunkt højst arbejde 13 timer i døgnet. Derudover har du ret til mindst 11 timers sammenhængende hvile i døgnet. Det betyder, at hvis du for eksempel har været på arbejde indtil kl. 23, må du tidligst møde ind igen kl. 10 næste dag.

 

De 3 grundlæggende regler om arbejdstid:

11-timers reglen – Du har ret til mindst 11 timers sammenhængende hvile i døgnet.
Reglen om et ugentligt fridøgn – Du skal have et fridøgn inden for hver periode på syv dage.
48-timers reglen – Din gennemsnitlige ugentlige arbejdstid må højst være 48 timer over en firemåneders periode.

 

Hvis du arbejder skiftehold, har rådighedsvagter eller er involveret i særlige arbejdsopgaver, kan der være undtagelser. I nogle tilfælde kan hviletiden nedsættes til otte timer, men der skal så gives en tilsvarende kompenserende hvileperiode snarest muligt.

 

Læs mere: Du må maksimalt arbejde 13 timer i døgnet

Kursus og arbjedstid og arbejdsmiljø

 

Arbejdstid på kontoret

Registrering af arbejdstid

Fra 1. juli 2024 skal din arbejdstid registreres i et system på din arbejdsplads. Det betyder, at din arbejdsgiver skal have et system, der dokumenterer, hvor meget du arbejder. Kravet gælder for næsten alle lønmodtagere, uanset om du er ansat i det offentlige eller private.

 

Der er dog undtagelser. For eksempel er administrerende direktører og selvstændige ikke omfattet af loven. Derudover er såkaldte "selvtilrettelæggere" – medarbejdere med stor frihed til at planlægge deres arbejdstid – også undtaget. Det kan være højtstående ledere eller akademikere, men det skal fremgå direkte af ansættelseskontrakten, at du er selvtilrettelægger.

 

Formålet med registreringen er ikke at holde øje med, hvad du laver hver time, men at sikre, at arbejdstidsreglerne overholdes. Det er op til din arbejdsplads at beslutte, hvordan systemet skal fungere i praksis.


Hviletid og fridøgn

For at undgå nedslidning og stress er det vigtigt, at du får tilstrækkelig hvile. Ud over den daglige hviletid har du også krav på et ugentligt fridøgn, hvor du ikke må arbejde.

 

Hvileperiode på 11 timer – Hvis din arbejdsdag slutter kl. 23.00, må du tidligst møde ind igen kl. 10.00 næste dag.
Sammenhængende hvileperiode på 35 timer – Hver syvende dag skal du have et samlet fridøgn, der ligger i forlængelse af din daglige hviletid.
Ved omlægning af fridøgn – Hvis dit fridøgn flyttes, må der ikke gå mere end 12 dage mellem to fridøgn.

 

Natarbejde og særlige regler

Hvis du arbejder om natten, gælder der særlige regler for, hvor længe du må arbejde. Generelt må du ikke arbejde mere end 8 timer i gennemsnit pr. døgn over en periode på fire måneder.

 

Grundlæggende regler for natarbejde:

  • Natarbejde må højst udgøre 8 timer i gennemsnit pr. døgn over en periode på fire måneder.
  • Hvis dit arbejde indebærer særlige risici, kan du ikke arbejde mere end 8 timer pr. nat.
  • Du har krav på en helbredsundersøgelse, hvis du arbejder om natten.

Overtid og pauser

Arbejdsdage kan variere, og der kan være behov for overarbejde, men det skal stadig overholde reglerne. Du har også krav på pauser i løbet af din arbejdsdag, hvis du arbejder mere end 6 timer.

 

Force majeure og undtagelser

I særlige tilfælde, hvor uforudsete hændelser som maskinsammenbrud eller naturkatastrofer forstyrrer den regelmæssige drift, kan hviletidsreglerne fraviges. Det skal dog dokumenteres skriftligt, og medarbejderen skal tilbydes passende beskyttelse, såsom ekstraordinære pauser eller mindre belastende arbejdsopgaver.

 

 

 

Få styr på arbejdstiden med et af vores arbejdsmiljøkurser

 

Vil du vide mere om dine rettigheder og få helt styr på reglerne? 

På vores arbejdsmiljøkurser gennemgår vi arbejdstid, hviletid og de vigtigste arbejdsmiljøregler, så du er bedre rustet i hverdagen.

 

Arbejdsmiljøuddannelse

 

Arbejdsmiljøuddannelsen

 

Vi tilbyder den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse med fysisk fremmøde på 3 dage. Uddannelsen er til nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter og udpegede ledere. Uddannelsen er åbne for alle til både det private og det offentlige.
 

Netbaseret undervisning

 

Netbaseret arbejdsmiljø

 

Har du en travl kalender? Tag den netbaserede arbejdsmiljøuddannelse med opstart når du ønsker det. Uddannelsen skal gennemføres på 7 uger og du kan via vores online læringsportal gennemføre din uddannelse når du vil. 100% online

Mandatory OHS Course

 

Mandatory OHS Course

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse på engelsk (100% online)

We offer the mandatory occupational health and safety online-training in English. The online training must be completed in 7 weeks at our e-learning portal. You have full flexibility, support and guidance throughout the 7 weeks.

 

 

 

 

 

Arbejdsmiljøuddannelse

Arbejdsmiljøuddannelsen

 

Vi tilbyder den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse med fysisk fremmøde på 3 dage. Uddannelsen er til nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter og udpegede ledere. Uddannelsen er åbne for alle til både det private og det offentlige.
 

 

  

 

Suppleringskurser

Suppleringskurser

 

Ønsker du fornyet viden? Så er vores åbne suppleringskurser/workshops måske noget for dig. Vores åbne forløb afholdes rundt i landet med forskellige fokusområder. Kurserne kan også bruges som supplerende efteruddannelse.

 

 

 


vidensbank om arbejdsmiljø

Har du brug for mere viden inden for arbejdsmiljø?

 

Vi har gjort det nemt for dig og samlet dem mest nyttige viden inden for arbejdsmiljø i vores vidensbank. I videnbanken finder du bl.a.:

 

  • Råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer risikovurdering og arbejdsmiljøspørgsmål.
  • Skabeloner og værktøjer til at dokumentere og rapportere arbejdsskader og risici.
  • Best practices og tips fra erfarne arbejdsmiljørepræsentanter.

 

Du kan tilgå vidensbanken når som helst, og den er fyldt med nyttige ressourcer, der hjælper dig med at skabe et godt arbejdsmiljø.

 

Gå til vidensbanken

 




Tilmelding til nyhedsbrev