Arbejdsmiljørepræsentant

Arbejdsmiljørepræsentant – Ansvar, uddannelse og kursusmuligheder


Som ny arbejdsmiljørepræsentant skal du uddannes på arbejdsmiljøuddannelsen. Det er et krav fra Arbejdstilsynet. Apropos Kommunikation er certificeret af Arbejdstilsynet til at uddanne medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationen.


 

 

Hvad er en arbejdsmiljørepræsentant?

 

 

Arbejdsmiljørepræsentanten fungerer som en bindeled mellem medarbejderne og ledelsen i arbejdsmiljøspørgsmål. Deres primære mål er at sikre, at medarbejdernes interesser og behov i forhold til arbejdsmiljøet bliver hørt og taget i betragtning. Derfor er én af de vigtigste parametre, at du som arbejdsmiljørepræsentant er nysgerrig og interesseret i de mange aspekter der findes i arbejdsmiljøarbejdet på dine kollegaers vegne. Ydermere vil arbejdsmiljørepræsentanten ofte være til stede til et møde når Arbejdstilsynet kommer på besøg hos virksomheden. 

 

Arbejdsmiljørepræsentanten kan give rådgivning og information til medarbejderne om deres rettigheder og pligter i forhold til arbejdsmiljøet. De kan besvare spørgsmål, give vejledning og informere om sikkerhedsprocedurer, forebyggende foranstaltninger og relevante arbejdsmiljøinitiativer. Derudover kan arbejdsmiljørepræsentanten hjælpe med at identificere potentielle farer og vurdere risici i arbejdsmiljøet. De kan være opmærksomme på usikre arbejdsforhold, farlige situationer eller arbejdsrelaterede sundhedsproblemer og videregive disse oplysninger til relevante parter for at tage nødvendige handlinger. 

 

Arbejdsmiljørepræsentanten har ret til at deltage i arbejdsmiljømøder, hvor der drøftes arbejdsmiljøspørgsmål. De kan repræsentere medarbejdernes synspunkter og interesser og bidrage til beslutningsprocessen ved at dele deres viden og erfaringer. Arbejdsmiljørepræsentanten kan bistå med indberetning af arbejdsulykker, arbejdsrelaterede sygdomme eller farlige forhold til arbejdsgiveren og arbejdsmiljøorganisationen. De kan også være involveret i opfølgningen på sådanne hændelser for at sikre, at passende foranstaltninger træffes for at forhindre gentagelse.

 

 

arbejdsmiljørepræsentantkursus i praksis

Generelt kan en arbejdsmiljørepræsentant være en ressource og støtte for medarbejderne i forhold til arbejdsmiljøet. De er med til at sikre, at medarbejdernes stemmer bliver hørt, og at der bliver taget hånd om eventuelle arbejdsmiljømæssige udfordringer eller problemer. Arbejdsmiljørepræsentanten spiller dermed en vigtig rolle i at skabe og opretholde et sikkert, sundt og trivselsfremmende arbejdsmiljø for alle.

 

 

Tilmeld dig vores arbejdsmiljørepræsentantkursus i dag og få den nødvendige viden
til at varetage dine opgaver som arbejdsmiljørepræsentant!
 
Læs mere om uddannelserne her

 

 

arbejdsmiljørepræsentant på arbejdspladsen, der sikrer et godt arbejdsmiljø

Ansvar, opgaver og roller

 

Arbejdsmiljørepræsentantens opgaver afhænger i høj grad af forholdene på din virksomhed. Du skal derfor først og fremmest sammen med arbejdsmiljøgruppen sætte dig ind i vigtige forhold for medarbejdere og ledere på din virksomhed. Er der specifikke problemstillinger, I skal være opmærksomme på i jeres branche? Er der igangværende undersøgelser eller opfølgning, der skal ske?

 

Som arbejdsmiljørepræsentant er du en del af din virksomheds arbejdsmiljøorganisation. Hvordan i præcis organiserer jer, afhænger af din virksomhedens størrelse og indgåede aftaler på området. Arbejdsmiljøarbejdet omfatter både overordnede strategiske opgaver og daglige operationelle opgaver.

 

På virksomheder med 35 eller flere ansatte tager arbejdsmiljøudvalget sig af de strategiske opgaver som planlægning, ledelse og koordinering af arbejdsmiljøsamarbejdet. Her fastsætter arbejdsmiljøudvalget konkrete mål og planlægger, hvordan de skal opnås. De daglige opgaver håndteres af arbejdsmiljøgrupperne. På virksomheder med 10-34 ansatte har arbejdsmiljøorganisationen både de daglige og de overordnede opgaver i arbejdsmiljøarbejdet.

 

 

 

Er du klar til at blive arbejdsmiljørepræsentant? Tjek vores kursusmuligheder

 

 

Som arbejdsmiljørepræsentant er du med til at sikre, at arbejdspladsen overholder arbejdsmiljølovgivningen. Et arbejdsmiljørepræsentantkursus er en vigtig del af din uddannelse, da det giver dig den nødvendige viden til at identificere og håndtere risici. Apropos Kommunikation udbyder den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse på 3 dage eller som netbaseret løsning. Læs mere og tilmeld dig vores arbejdsmiljøuddannelser, der er udviklet til arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere herunder. Vi tilbyder både uddannelsen som fysisk fremmøde, online eller på engelsk.

 

Arbejdsmiljøuddannelse

 

Arbejdsmiljøuddannelsen

 

Vi tilbyder den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse med fysisk fremmøde på 3 dage. Uddannelsen er til nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter og udpegede ledere. Uddannelsen er åbne for alle til både det private og det offentlige.
 

Netbaseret undervisning

 

Netbaseret arbejdsmiljø

 

Har du en travl kalender? Tag den netbaserede arbejdsmiljøuddannelse med opstart når du ønsker det. Uddannelsen skal gennemføres på 7 uger og du kan via vores online læringsportal gennemføre din uddannelse når du vil. 100% online

Mandatory OHS Course

 

Mandatory OHS Course

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse på engelsk (100% online)

We offer the mandatory occupational health and safety online-training in English. The online training must be completed in 7 weeks at our e-learning portal. You have full flexibility, support and guidance throughout the 7 weeks.

 

 

Arbejdsmiljølovgivning og -regler

 

Som arbejdsmiljørepræsentant er det afgørende, at du kender de gældende arbejdsmiljølove og de rettigheder, der følger med din rolle. Arbejdsmiljølovgivningen sikrer, at arbejdspladsen er et sikkert sted for alle ansatte, og det er din opgave at være med til at sikre, at loven overholdes. Hvis du ønsker at lære mere om specifikke lovkrav og hvordan du kan navigere i lovgivningen, kan du læse mere i vores guide til arbejdsmiljølovgivning.

 

 

 

Arbejdsmiljørepræsentantens valg

 

Når en virksomhed skal have en arbejdsmiljørepræsentant, kan der opstå mange spørgsmål. Vi har derfor besvaret en række spørgsmål

om, hvornår og hvordan man vælger en ny arbejdsmiljørepræsentant på arbejdspladsen.

 

Hvilke virksomheder skal vælge en arbejdsmiljørepræsentant

Arbejdsmiljørepræsentanten skal vælges i virksomheder, der beskæftiger mindst 10 ansatte og hvor arbejdet udføres på virksomhedens adresse. Dette gælder for både private og offentlige virksomheder. Læs mere om arbejdsmiljøorganitationen (AMO) her.

Hvornår skal man vælges som arbejdsmiljørepræsentant?

Valget af arbejdsmiljørepræsentant finder sted, når der er behov for det eller senest inden for seks måneder efter, at der er ansat 10 eller flere medarbejdere. Hvis der allerede er valgt en arbejdsmiljørepræsentant, skal der stadig være et nyt valg senest seks måneder efter, at den tidligere arbejdsmiljørepræsentants valgperiode er afsluttet.

Hvordan foregår et valg som arbejdsmiljørepræsentant?

Valget af arbejdsmiljørepræsentant foregår gennem en demokratisk proces, hvor medarbejderne har mulighed for at nominere og stemme på kandidater. Der kan være forskellige metoder til at organisere valget, såsom hemmelig afstemning eller enighed mellem medarbejderne. Arbejdsmiljølovgivningen fastsætter ikke specifikke regler for valgprocessen, så det kan variere afhængigt af virksomhedens praksis og aftaler inden for virksomheden.

Hvor lang kan valgperioden være som arbejdsmiljørepræsentant?

Valgperioden kan variere, men den er normalt to eller fire år. Den specifikke valgperiode kan fastlægges i virksomhedens arbejdsmiljøaftale eller gennem lokale aftaler. Når valgperioden udløber, skal der være et nyt valg af arbejdsmiljørepræsentant inden for en given tidsramme for at sikre kontinuitet i arbejdsmiljøarbejdet.

Hvordan tilmelder man sig en arbejdsmiljøuddannelse hos Apropos Kommunikation?

For at tilmelde dig en arbejdsmiljøuddannelse hos Apropos Kommunikation kan se nærmere her. Her finder du information om vores tilgængelige kurser. Du kan vælge mellem vores 3-dages-arbejdsmiljøuddannelse eller netbaseret arbejdsmiljøuddannelse - på dansk eller engelsk. Vi tilbyder åbne hold såvel som firmarekvireret kursusforløb eller suppleringskurser f.eks. vores supplerende temadage. Du kan kontakte os for at få yderligere vejledning eller svar på eventuelle spørgsmål, du måtte have vedrørende tilmelding til arbejdsmiljøuddannelsen.

 

 

vidensbank om arbejdsmiljø

Har du brug for hjælp til din nye rolle? Tjek vores vidensbank!

 

Som nyt medlem i arbejdsmiljøorganisationen kan det være en udfordring at finde ud af, hvor du skal starte. Derfor har vi samlet en omfattende vidensbank, hvor du kan finde al den information, du behøver for at komme godt i gang. Her finder du:

  • Råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer risikovurdering og arbejdsmiljøspørgsmål.
  • Skabeloner og værktøjer til at dokumentere og rapportere arbejdsskader og risici.
  • Best practices og tips fra erfarne arbejdsmiljørepræsentanter, der har stået i dine sko.

 

Du kan tilgå vidensbanken når som helst, og den er fyldt med nyttige ressourcer, der hjælper dig med at navigere i din nye rolle og få den bedste start.

 

Gå til vidensbanken

 

 

 

Mikkel og Henning Apropos Kommunikation

 

 

Vi står klar til at hjælpe dig!

 

Har du spørgsmål, eller brug for hjælp? Vi står klar til at hjælpe dig med at finde relevante kurser som netop passer til jeres virksomhed!

 

Et trygt arbejdsmiljø er en god investering. Vi er eksperter inden for arbejdsmiljø og har fokus på at skabe en sund og sikker arbejdsplads for dig og dine medarbejdere.

 

 

Kontakt os her




Tilmelding til nyhedsbrev