Arbejdsgiverens guide til hjemmearbejde

Arbejdsgiverens guide til hjemmearbejde


Reglerne for hjemmearbejde diskuteres jævnligt, og det er vigtigt at samarbejde om arbejdsmiljøet, uanset omfanget af hjemmearbejde.
 
I nutidens arbejdsliv arbejder en stor del af virksomhedens medarbejdere fra hjemmet. Dette skaber nye udfordringer og muligheder for arbejdsmiljøet, samarbejdsdynamikken og ledelsesstilen. Den hjemlige arbejdsplads er nu en integreret del af den moderne arbejdspladsstruktur.
 

  • Hvis din virksomhed har 10 eller flere ansatte, skal samarbejdet også foregå gennem en arbejdsmiljøorganisation.
  • En hjemmearbejdsplads er en forlængelse af virksomhedens arbejdsplads, hvilket betyder, at arbejdsmiljøet skal være i orden. Her kan du få inspiration til, hvordan ansvarsfordeling og dialog kan sikre et godt arbejdsmiljø.


Virksomhedens APV gælder også ved hjemmearbejde, så det er vigtigt at følge de processer, 

der anvendes i arbejdet med den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV)

 

Læs mere om APV her

 


Når du som arbejdsgiver giver oplæring og instruktion i forhold til hjemmearbejdet, er det væsentligt, at du navnlig forholder dig til følgende:

  • Hvilke risici og belastninger er der i den ansattes hjemmearbejde?
  • Er den ansatte nyansat eller ny i forhold til udførelsen af arbejdet?
  • Forudsætter hjemmearbejdet anvendelse af nyt eller ændring af eksisterende arbejdsudstyr, teknologi, arbejdsprocesser, arbejde med udsættelse for stoffer og materialer m.v.?
  • Du skal som arbejdsgiver sørge for, at den ansatte har det nødvendige arbejdsudstyr, som fx en computer, til rådighed for hjemmearbejdet.
  • Det kan være, at den ansatte selv har det arbejdsudstyr og inventar, der er nødvendigt for at kunne udføre hjemmearbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt,
  • Men det kan også være nødvendigt, at du som arbejdsgiver supplerer den ansattes arbejdsudstyr og inventar.

 
Som arbejdsgiver er det nødvendigt at afdække risici for sikkerhed og sundhed ved hjemmearbejde. Du har pligt til at sikre, at arbejdet altid er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

  • Ved hjemmearbejde skal du vurdere, om risikoen for de ansattes sikkerhed og sundhed er effektivt forebygget og iværksætte nødvendige forebyggende tiltag. Det er også din opgave at føre løbende tilsyn med, at arbejdet udføres forsvarligt, og at de iværksatte tiltag fungerer.
  • De almindelige regler om hvileperiode og fridøgn gælder som udgangspunkt, når den ansatte arbejder hjemme. Det betyder, at den ansatte skal have en sammenhængende hvileperiode på mindst 11 timer inden for hver 24-timers periode og et ugentligt fridøgn.

 


Hvordan skaber du de bedste rammer til hjemmearbejde?

 

Hjemmearbejde giver fleksibilitet, men det stiller også krav til struktur og arbejdsmiljø. Læs mere om, hvordan du skaber de bedste rammer for en produktiv arbejdsdag derhjemme, og få vores 10 tips til en mere effektiv hjemmearbejdsdag.

 

Læs mere om hjemmearbejde

 

 




Tilmelding til nyhedsbrev