Arbejdsmiljøorganisationen (AMO)

Arbejdsmiljøorganisationen (AMO)

 

Alle virksomheder med 10 ansatte eller derover skal have en arbejdsmiljøgruppe og en valgt arbejdsmiljørepræsentant (AMR) samt en arbejdsleder.

Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) er central for at sikre et godt og sundt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Det er arbejdsgiverens ansvar at opbygge en arbejdsmiljøorganisation i samarbejde med de ansatte og arbejdslederne. Forskellen i kravene til arbejdsmiljøorganisationen afhænger af antallet af ansatte.

 

 

 

Virksomheder fra 1–9 ansatte

I mindre virksomheder er der ikke et formelt krav om at etablere en arbejdsmiljøorganisation. Her er det arbejdsgiverens ansvar at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø for medarbejderne. Arbejdsgiveren skal dog stadig overholde arbejdsmiljølovgivningen og træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre et sundt arbejdsmiljø og forebygge arbejdsmiljøproblemer.

 

 

Virksomheder med 10–34 ansatte

Virksomheder med mellem 10 og 34 ansatte skal etablere en arbejdsmiljøgruppe, som består af en arbejdsleder udpeget af arbejdsgiveren og en arbejdsmiljørepræsentant (AMR) valgt af medarbejderne. Denne arbejdsmiljøgruppe er ansvarlig for at håndtere arbejdsmiljøopgaver som arbejdspladsvurdering (APV), kontrol og forebyggelse af arbejdsmiljørelaterede problemer. For at sikre effektivt arbejde i denne organisation, er det vigtigt, at de involverede personer har gennemført relevante arbejdsmiljøuddannelser, herunder et arbejdsmiljørepræsentant kursus - som også kaldes den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse.

 

Virksomheder med mere end 35 ansatte

For virksomheder med mere end 35 ansatte er der krav om etablerer arbejdsmiljøorganisation (AMO), som består af både arbejdsledere udpeget af arbejdsgiveren og arbejdsmiljørepræsentanter (AMR) valgt af medarbejderne. Forskellen her er, at der ikke længere er en formel sikkerhedsgruppe, men en bredere arbejdsmiljøorganisation, der kan bestå af flere arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter. Denne arbejdsmiljøorganisation arbejder tæt sammen om at sikre arbejdsmiljøet gennem aktiviteter som arbejdsmiljø-kursus, arbejdspladsvurdering (APV) og forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer.

 

 


AMR uddannelse og kurser

AMR-uddannelse og kurser i arbejdsmiljøorganisationen er afgørende for, at medarbejdere og ledere kan opretholde et højt niveau af sikkerhed og trivsel på arbejdspladsen. Hos Apropos Kommunikation udbyder vi arbejdsmiljøuddannelsen både som et intensivt 3-dages forløb og som et fleksibelt onlineforløb. Læs mere om vores arbejdsmiljø-kursus og den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse her.

 


 

Den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse

 

Formålet med arbejdsmiljøuddannelsen er at styrke det forebyggende arbejde og at effektivisere arbejdsmiljøorganisationens arbejde. 

 

Den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse henvender sig til arbejdsmiljørepræsentanter (AMR) og arbejdsledere i arbejdsmiljøorganisationen. Denne AMR-uddannelse hjælper med at klæde deltagerne på til at håndtere arbejdsmiljøopgaver på arbejdspladsen.

 

Vil du vide mere om den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse og regler for uddannelser og kurser for arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere? 

 

Læs mere ved at klikke her 

 

Hos Apropos Kommunikation udbyder vi arbejdsmiljøuddannelsen på 3 dage eller som et onlineforløb. Vil du vide mere om onlineforløbet? Læs mere her

 

 

 

 

 

Hvad er forskellen på en arbejdsmiljøgruppe og et arbejdsmiljøudvalg?

 

Både arbejdsmiljøgruppen og arbejdsmiljøudvalget er ansvarlige for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Begge grupper arbejder for at forebygge arbejdsmiljøproblemer og sikre trivsel for medarbejderne. Hvis din virksomhed har flere end 35 ansatte, skal der etableres et arbejdsmiljøudvalg (AMU), der består af både arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter.

 

Arbejdsmiljøgruppen

En arbejdsmiljøgruppe består typisk af en arbejdsleder, der er udpeget af arbejdsgiveren, og en arbejdsmiljørepræsentant, der er valgt af medarbejderne. Arbejdsmiljøgruppen arbejder tæt sammen for at styrke arbejdsmiljøet og håndtere arbejdsmiljørelaterede opgaver. Disse opgaver kan omfatte arbejdspladsvurdering (APV), planlægning, kontrol, forebyggelse, registrering af ulykker og information til kollegerne.

Arbejdsmiljøudvalget

Når der er beskæftiget 35 ansatte eller derover, skal der oprettes et arbejdsmiljøudvalg (AMU). Udvalget består af arbejdsledere udpeget af arbejdsgiveren og arbejdsmiljørepræsentanter valgt af medarbejderne. Arbejdsmiljøudvalget fungerer som en bredere og mere omfattende struktur, der håndterer arbejdsmiljøspørgsmål. Udvalget kan bestå af flere arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter for at sikre bred repræsentation og inddragelse af forskellige arbejdsområder og medarbejdergrupper.
Arbejdsmiljøudvalget er ansvarligt for opgaver som arbejdspladsvurdering (APV), planlægning, kontrol, forebyggelse, registrering af ulykker og samarbejde om løsninger og forbedringer inden for arbejdsmiljøet.

 

 

 

 

Sammenlægning af AMO og SU – Aftalemodel

Det er muligt at sammenlægge Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) og Samarbejdsudvalget (SU), men rammerne skal følges. Målet er at styrke og effektivisere arbejdsmiljøsamarbejdet i virksomheden. Parterne kan vælge at ændre den sædvanlige struktur for arbejdsmiljøgrupper og -udvalg, eksempelvis ved at sammenlægge AMO og SU eller oprette en fælles AMO for flere virksomheder.

 

For at tilpasse organiseringen kræves to aftaler:

  1. Organisationsaftale: Fastlægger rammerne for, hvordan AMO kan organiseres.
  2. Virksomhedsaftale: Gælder for den specifikke virksomhed og kan tilpasses strukturen for at sikre effektivt samarbejde.

Aftalemodellen styrker arbejdsmiljøarbejdet, men kan kun fravige specifik lovgivning om organiseringen af AMO. Andre regler for samarbejdet om arbejdsmiljø kan ikke ændres.

 

Læs mere om, hvordan man kan implementere aftalemodellen og tilpasse arbejdsmiljøarbejdet her.


Samarbejde mellem arbejdsmiljøorganisationen og eksterne aktører

Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) spiller en central rolle i at sikre et godt og sikkert arbejdsmiljø, men det kræver ofte samarbejde med eksterne aktører. AMO arbejder tæt sammen med blandt andet Arbejdstilsynet, brancheorganisationer, arbejdsmiljørådgivere og andre eksperter for at sikre, at virksomheden overholder gældende regler og arbejder proaktivt med arbejdsmiljøet.

 

Eksterne aktører kan bidrage med specialiseret viden, rådgivning og støtte, når der skal laves risikovurderinger, gennemføres arbejdsmiljømålinger eller implementeres nye tiltag. Et godt samarbejde med eksterne eksperter styrker AMO’s indsats og sikrer, at virksomheden altid er opdateret med den nyeste viden og de bedste løsninger inden for arbejdsmiljø.

 

Sådan samarbejder AMO med eksterne aktører

Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) samarbejder med en række eksterne aktører for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Dette samarbejde er vigtigt, da eksterne eksperter kan bidrage med specialiseret viden, rådgivning og værktøjer, der styrker virksomhedens arbejdsmiljøindsats.

 

Arbejdsmiljøorganisationens samarbejde kan omfatte:
Arbejdsmiljørådgivere – AMO kan trække på eksterne arbejdsmiljørådgivere til at hjælpe med at identificere og forebygge arbejdsmiljøproblemer samt implementere løsninger.
Arbejdstilsynet – Som myndighed fører Arbejdstilsynet tilsyn med virksomhedernes arbejdsmiljø. AMO samarbejder med Arbejdstilsynet ved tilsynsbesøg og opfølgning på eventuelle påbud.
Branchefællesskaber for arbejdsmiljø (BFA) – AMO kan hente vejledning, materialer og best practices fra BFA, som er specialiserede i forskellige brancher.
Fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer – Disse aktører kan hjælpe med at sikre, at arbejdsmiljøindsatsen sker i overensstemmelse med gældende overenskomster og lovgivning.
Sundheds- og sikkerhedskonsulenter – AMO kan samarbejde med eksterne sundheds- og sikkerhedseksperter om f.eks. ergonomi, stresshåndtering og kemikaliehåndtering.

Ved at inddrage eksterne aktører kan AMO sikre en mere effektiv arbejdsmiljøindsats og være på forkant med både udfordringer og løsninger.

 

Læs mere om, hvilke eksterne aktører AMO samarbejder med, og hvordan de kan bidrage til et bedre arbejdsmiljø: Eksterne aktører


vidensbank om arbejdsmiljø

Har du brug for mere viden inden for arbejdsmiljø?

 

Vi har gjort det nemt for dig og samlet dem mest nyttige viden inden for arbejdsmiljø i vores vidensbank. I videnbanken finder du bl.a.:

 

  • Råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer risikovurdering og arbejdsmiljøspørgsmål.
  • Skabeloner og værktøjer til at dokumentere og rapportere arbejdsskader og risici.
  • Best practices og tips fra erfarne arbejdsmiljørepræsentanter.

 

Du kan tilgå vidensbanken når som helst, og den er fyldt med nyttige ressourcer, der hjælper dig med at skabe et godt arbejdsmiljø.

 

Gå til vidensbanken

 

 

 

 

  Nyheder

Få de seneste opdateringer om arbejdsmiljø, nye regler og kommende tiltag.


link ikon  Læs nyheder

 

 

  Kursuskalender

Se kommende kurser og tilmeld dig den rette uddannelse for dig eller din virksomhed.


Link ikon Se kursuskalender

 

 

  Kontakt os

Har du spørgsmål? Vi står klar til at hjælpe dig videre. Ring på +45 70 22 45 30  eller send en mail.


link ikon Kontakt os

 




Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev