Bæredygtighed og ansvarlig virksomhedsdrift er kommet højt på dagsordenen, og med ESG-direktivet bliver rapportering om miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold en fast del af hverdagen for mange virksomheder. ESG står for Environmental, Social og Governance, og direktivet skal sikre, at virksomheder i EU bliver mere gennemsigtige i deres bæredygtighedsindsats. Men hvad betyder det egentlig for virksomheder – både store og små? Og hvordan spiller arbejdsmiljø en central rolle i denne udvikling?
Det, der ofte omtales som ESG-direktivet, er en del af CSRD-direktivet (Corporate Sustainability Reporting Directive). Dette direktiv forpligter store virksomheder til at rapportere om deres bæredygtighedsindsats, men med tiden vil kravene også påvirke små og mellemstore virksomheder, enten direkte eller gennem krav fra samarbejdspartnere og leverandørkæder.
Virksomheder skal nu systematisk dokumentere deres miljøpåvirkning, sociale ansvar og ledelsespraksis. Det betyder blandt andet:
Rapportering af klima- og miljøpåvirkninger, herunder energiforbrug, CO2-udledning, affaldshåndtering og biodiversitet.
Dokumentation af sociale forhold såsom medarbejdertrivsel, arbejdsmiljø, diversitet og inklusion.
Sikring af god ledelsespraksis, der omfatter transparens, anti-korruption og overholdelse af etiske retningslinjer.
For mange virksomheder betyder dette en væsentlig omstilling, hvor nye arbejdsgange og processer skal implementeres for at kunne levere de nødvendige data og analyser.
Arbejdsmiljø spiller en afgørende rolle i ESG-rapporteringen. Under de sociale faktorer (S'et i ESG) ligger bl.a. medarbejderes trivsel, sundhed og sikkerhed. Det er ikke længere nok blot at have politikker for arbejdsmiljø – virksomheder skal kunne dokumentere deres indsats og resultater.
Dette betyder blandt andet, at virksomheder skal:
Udvikle strategier for at fremme trivsel og reducere stress på arbejdspladsen.
Dokumentere medarbejdernes arbejdsvilkår, sikkerhed og sundhedsindsatser.
Vise initiativer for at forbedre inklusion, mangfoldighed og ligestilling.
ESG-rapporteringen skaber en mulighed for at løfte arbejdsmiljøet højere op på virksomhedens strategiske agenda. En stærk arbejdsmiljøstrategi kan ikke alene forbedre trivsel, men også styrke virksomhedens brand og tiltrække dygtige medarbejdere.
Overgangen til systematisk ESG-rapportering kan virke overvældende, men virksomheder kan tage en række skridt for at komme godt i gang:
Forstå kravene – Sæt dig ind i, hvad ESG-direktivet betyder for din virksomhed, og hvilke rapporteringskrav der gælder.
Udvikl interne processer – Implementér systemer, der kan måle og dokumentere bæredygtighedsdata.
Involver medarbejderne – Sørg for, at arbejdsmiljøudvalg og HR-afdelingen er en del af processen.
Samarbejd med eksperter – Overvej at trække på ekstern rådgivning for at sikre korrekt og effektiv ESG-rapportering.
Ved at starte tidligt kan virksomheder undgå at blive overrumplet af de nye krav og i stedet bruge ESG som en mulighed for at styrke deres forretningsstrategi.
Hvis du vil vide mere om, hvordan ESG-direktivet påvirker arbejdsmiljøet, og hvordan din virksomhed kan arbejde strategisk med disse krav, kan du læse videre på vores underside: Hvad er ESG-direktivet?
Med de rigtige tiltag kan ESG-rapporteringen blive en værdifuld proces, der ikke alene sikrer compliance, men også skaber en mere ansvarlig og bæredygtig virksomhedskultur.
Vi har gjort det nemt for dig og samlet dem mest nyttige viden inden for arbejdsmiljø i vores vidensbank. I videnbanken finder du bl.a.:
Du kan tilgå vidensbanken når som helst, og den er fyldt med nyttige ressourcer, der hjælper dig med at skabe et godt arbejdsmiljø.