APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Om risikoanalyse

Risikoanalyse

www.arbejdsmiljoweb.dk 

 
Sikkerhedsgruppen har to centrale opgaver i forbindelse med arbejdsulykker:
  • At finde frem til de forhold og situationer på arbejdspladsen, som giver en risiko for, at der sker en arbejdsulykke – så man kan gribe ind og forebygge i tide.
  • At analysere omstændigheder og konsekvenser, når der er sket en arbejdsulykke – så man kan forhindre, at noget tilsvarende sker igen.

 

Ulykker kan forebygges
Arbejdsulykker skyldes ofte ganske banale ting, som man ikke regner for noget. Man falder, fordi det er glat på gulvet. Man får en rygskade, fordi man bærer en kasse eller løfter ting fra et rullebord. Men disse risici kan ofte forebygges.
Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed har udarbejdet et værktøj, som kan bruges til risikoanalyse og til analyse af arbejdsulykker. Materialet er specielt rettet mod social- og sundhedssektoren, men det kan også være en god hjælp til sikkerhedsgrupper i andre sektorer.


Risikoanalyse – ERFO metoden
Mange erfaringer viser, at de ansatte selv har det bedste kendskab til, hvornår deres arbejde indebærer risiko for arbejdsulykker – og hvorfor.
ERFO-metoden er en særlig metode, som drager medarbejdernes erfaringer og holdninger ind i en analyse af arbejdspladsens risici. Målet er at styrke forebyggelsen, så risikoen for arbejdsulykker falder. ERFO er især velegnet til:

  • At belyse de forskellige erfaringer og opfattelser af risiko, som ofte findes i en medarbejdergruppe.
  • At bearbejde erfaringer i fællesskab.
  • At finde ideer og løsninger, som alle eller de fleste kan se en mening i.
  • ERFO erstatter ikke en APV, men kan være et effektivt supplement – især på arbejdspladser, der har en høj risiko for ulykker.

 

Analyse af arbejdsulykker
Personskade ved en arbejdsulykke kan være både fysisk og psykisk – fx choktilstand eller traumer i forlængelse af en voldsepisode.
Grundlæggende handler ulykkesanalysen om at ”se bagom” det, man normalt tager for givet. Ved at stille kritiske spørgsmål på en fordomsfri måde kan sikkerhedsgruppen få et nyt indblik i problemer omkring arbejdsforhold og arbejdssituation. Dermed bliver det lettere at finde effektive løsninger.
Analyseværktøjet består bl.a. af et skema med vigtige spørgsmål om årsager til ulykken, og et skema hvor forebyggelse og handlingsplan skrives ind.
 
Hvert år anmeldes ca. 45.000 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet. Heraf er ca. 70 dødsulykker, mens ca. 5.000 ulykker er så alvorlige, at de fører til amputation eller knoglebrud.

 

Materialer om Risikoanalyse
Introduktion til værktøjer
(Værktøj, Social- og sundhed, 2002)
Risikoanalyse i samspil med medarbejdere
(Vejledning, Social- og sundhed, 2002)
(Værktøj, Døgninstitution, 2002)
 
Se også:



Tilmelding til nyhedsbrev